آئين افتتاحيه بيست و يكمين نمايشگاه بينالمللی قرآن كريم روز گذشته، 14 تيرماه، با حضور رئيسجمهور در مصلای امام خمينی(ره) تهران برگزار شد.
بنابر اين گزارش، اين مراسم با تلاوت آياتی از قرآن كريم توسط سعيد طوسی، قاری بينالمللی كشورمان آغاز شد، سپس حجتالاسلام والمسلمين حميد محمدی، معاون قرآن و عترت وزير فرهنگ و ارشاد اسلامی در خصوص فعاليتهای قرآنی انجام شده در دولت نهم و دهم سخنرانی كرد.
وی در اين مراسم اظهار كرد: با توجه به تاكيدات مقام معظم رهبری و بحث كليدی سبك زندگی قرآنی بهترين راه برای ايجاد تمدن قرآنی كه از مطالبات معظمله است، ايجاد سبك زندگی قرآنی بين مردم است و به همين منظور شعار نمايشگاه اين دوره «سبك زندگی قرآنی» انتخاب شد.
حجتالاسلام محمدی تصريح كرد: اگر سبك زندگی مردم قرآنی شود، مدينه فاضله اسلامی يا آرمان شهر قرآنی ايجاد میشود و جای جای نمايشگاه بينالمللی قرآن كريم مصداق اين امر است، زيرا قرآن كريم با معارف خود در عقول و با هنرهای خود در قلب نفوذ میكند.
رئيس بيست و يكمين نمايشگاه بينالمللی قرآن كريم با ارائه گزارشی از برنامههای قرآنی دولت نهم و دهم بيان كرد: در دولت نهم مقدمات و ريلگذاری برای ايجاد ساختارهای قرآنی كليد خورد و در دولت دهم اين تلاشها به نتيجه رسيد و میتوان گفت بزرگترين تحولات قرآنی بعد از انقلاب در همين دوره شكل گرفت، به گونهای كه بينش مسئولان نسبت به جايگاه قرآن كريم عوض شد.
وی ادامه داد: پيش از اين مركز قرآنی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ذيل يك اداره فرهنگی تعريف شده بود و در آغاز دولت نهم اين مركز قرآنی تبديل به مركز هماهنگی، توسعه و ترويج فعاليتهای قرآنی شد كه از اداره كل بالاتر بود، همچنين در دولت دهم منشور توسعه فرهنگ قرآنی ابلاغ شد كه آغاز تحولات بزرگی در كشور شد.
حجتالاسلام محمدی عنوان كرد: ساختارسازی، پشتيبانی، فرهنگسازی و نگرش در تحول مديران از دستاوردهای اين اقدامات بود، به گونهای كه 21 دستگاه و پنج وزير به همراه مسئولان دستگاهها در شورای توسعه فرهنگ قرآنی عضو شدند و هفت ساختار جديد قرآنی در دستگاههای مانند وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی كشور، وزارت علوم تحقيقات و فناوری، وزارت آموزش و پرورش، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، سازمان اوقاف و امور خيريه و ... شكل گرفت.
وی عنوان كرد: بودجه قرآنی در سال 90 دويست ميليارد تومان بود و اين جدايی از پانصد ميليارد تومانی بود كه به فعاليتهای قرآنی استانها اختصاص گرفت، اين ميزان بودجه به تنهای بيشتر از تمام بودجه قرآنی كشور بعد از انقلاب اسلامی تاكنون بود، در دولت هشتم بودجه قرآنی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پانصد ميليون تومان بود، در حالی كه در دولت دهم اين بودجه به پنجاه ميليارد تومان رسيده و بيست و پنج ميليارد تومان فقط صرف تجهيز موسسات قرآنی شده است.
معاون قرآن و عترت وزير فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: در سال 92 دو بودجه سيصد ميليارد تومانی برای برنامههای قرآنی تصويب شد، پيش از اين 180 موسسه قرآنی در كشور بود كه اكنون به بيش از دو هزار موسسه قرآنی رسيده است كه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از هر يك از موسسات خود تا سقف پنجاه ميليون تومان حمايت میكند.
وی اظهار كرد: برگزاری جشنواره آيات از ديگر اقدامات قرآنی اين وزارتخانه بود به گونهای كه در دور اول صد هزار اثر و در دور دوم 120 هزار اثر به جشنواره رسيد و دور سوم آن در نمايشگاه اين دوره كليد میخورد، همچنين در كشور سيصد نمايشگاه قرآن برگزار میشود كه پنج نمايشگاه كه در شهرهای مانند مشهد، تبريز، اصفهان و ... برگزار میشود، مانند نمايشگاه تهران جنبهای بينالمللی دارد و در اين راستا وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برنامه تربيت حافظان قرآن كريم را بر اساس تاكيدات مقام معظم رهبری دنبال میكند.
حجتالاسلام محمدی يادآور شد: اگر دولت يازدهم بخواهد همين پيشرفت قرآنی را دنبال كند، بايد دو مسئله فرهنگسازی و نظامسازی را پيش روی خود قرار دهند، زيرا دهه سوم عمر برپايی نمايشگاه قرآن دهه فرهنگسازی است، همچنين ارتقای سطح كمی و كيفی بر اساس زير ساختهای موجود، شكوفايی ظرفيتهای قرآنی و ايجاد موسسات صنفی و مردمی، تثبيت جايگاه هنرهای قرآنی و تاسيس دانشگاه قرآنی میتواند از ديگر اولويتهای قرآنی دولت يازدهم باشد.
رئيس نمايشگاه بينالمللی قرآن كريم تصريح كرد: از نمايشگاه قرآن كريم استقبال بسيار خوبی میشود و نمايشگاه قرآن اين ظرفيت را دارد كه در 10 برابر ظرفيت و فضای بيشتر برگزار شود. در بخش ارائه محصولات فرهنگی 750 متقاضی وجود داشت كه فقط به 65 متقاضی غرفه داده شد و همين تقاضای بسيار زياد در ساير بخشها نيز مشاهد میشود.
در ادامه سيدمحمد حسينی، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامی طی سخنانی كوتاهی در اين مراسم اظهار كرد: هر بخش از نمايشگاه بينالمللی قرآن كريم بر اساس احاديث حضرات معصومين(ع) انتخاب شده است و بر اين اساس بخشهای مشاوره، هنرهای نمايشی، قهرمانان قرآنی، شبهای نورانی، قرآن و آئين جوانمردی، سبك زندگی قرآنی، هزار توی انديشه، كوثر رحمانی، بر آستان قلههای تهذيب و ... تدارك ديده شده است.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامی تصريح كرد: همان گونه كه بر اساس قرآن كريم آيات به شيوه ساده و قابل فهم برای مردم نازل شده است در نمايشگاه قرآن نيز سعی شده كه بخشهای مختلف برای عموم بازديد كنندگان قابل استفاده باشد.
گزارش ايكنا حاكی است در ادامه اين برنامه نوزدهيمن مراسم تكريم خادمان قرآن كريم در خلال مراسم افتتاحيه نمايشگاه بينالمللی قرآن كريم برگزار شد كه طی آن از 20 نفر از پيشكسوتان قرآن كريم با اهداء لوح يادبود و هدايايی تجليل به عمل آمد.
اين مراسم كه با حضور محمود احمدینژاد، رئيس جمهور، سيدمحمد حسينی، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامی و حجتالاسلام والمسلمين حميد محمدی، معاون قرآن و عترت وزير فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئيس اين دوره از نمايشگاه بينالمللی قرآن كريم برپا شد، از استادان موسویقهار، علیاكبر حنيفی، علی سياحگرجی، محمد بنيادی، محمدصادق صالحی و محمدهادی شفيق تجليل به عمل آمد.
همچنين محمدعلی آذرشب، حجتالاسلام والمسلمين سيدمحمدرضا صفوی، سيدعلیاكبر ربيعنتاج، ولی ياراحمدی، رقيه هراتی، سيدمحمدرضا نيكزادحسينی، امير آقايايی، غصون مسلمی، حجتالاسلام والمسلمين حميدرضا اربابسليمانی، سعيد طوسی، فريبا علاسوند، جهانبخش فرجی، رضا محمدپور و مجيد يراقبافان از ديگر افرادی بودند كه در اين مراسم در بخشهای آموزش، پژوهش، حفظ قرآن، قرائت قرآن و مديريت تجليل به عمل آمد.
برنامه پايانی مراسم افتتاحيه بيست و يكمين نمايشگاه بينالمللی قرآن كريم، سخنرانی محمود احمدینژاد، رئيس جمهور كشورمان بود، وی در سخنانی با بيان اين كه انسان مخلوقی استثنايی است، اظهار كرد: انسان بالاترين مخلوق خدا و مهمترين موضوع آفرينش و هستی است؛ خدای متعال انسان را با ويژگیهای منحصر به فرد خلق كرده و استعدادهايی در او قرار داده تا بتواند جلوه خدا در عالم هستی شود.
رئيس جمهور افزود: موجودی خلق شده تا جلوه اتمم و اكمل خدا باشد كه هر كس در او نظاره كرد، خدا را ببيند؛ برای اين امر همه عالم را در خدمت و مسخر انسان قرار داده است.
وی با بيان اين كه انسان در زندگی خود سه مرحله پيش از اين جهان، زندگی اين جهانی و زندگی ابدی دارد، خاطرنشان كرد: انسان ازلی است و ابدی خواهد بود، اما آن بخشی كه زندگی انسان را ممتاز میكند و ظرفيت ممتاز شدن را به انسان میدهد، زندگی اين جهانی است، چرا كه انسان پيش از اين زندگی و بعد از اين زندگی اختياری از خود ندارد.
احمدینژاد ادامه داد: انسان پيچيده در ظلمات دلبستگی به پستیها و چسبيده به خاك آفريده شده و از دل خاك است، اما استعداد الهی شدن و رسيدن به جوار رحمت الهی دارد؛ انسان معجونی از تمايلات، گرايشها و انديشههای گوناگون است و هر لحظه به يك سو تمايل دارد؛ انسان آن قدر پيچيدگی دارد كه عملی كه در يك ثانيه طول میكشد، ابتدای عمل يك نيت و جهت دارد، در ميانه راه نيت ديگری دارد و در انتها نيز چيز ديگری است.
وی با تأكيد بر اين كه مهمترين مأموريتی كه بر عهده انسان قرار داده شده، نيازمند دو بال است، گفت: بال اول كتاب و برنامه حركت و تعالی و راهنمای مسير و منزلگاههای گوناگون است؛ حركت انسان نيازمند برنامه، قانون و كتاب است و هيچ حركت هدفمندی بدون برنامه ممكن نيست.
رئيس جمهور تصريح كرد: قرآن كتاب حركت انسان از خاك تا خدا است و برنامه حركت و كمال و برنامه به فعليت درآمدن همه استعدادهای الهی و فطری انسان است؛ بدون كتاب، قانون و برنامه محال است كه انسان به قلهها برسد.
وی خاطرنشان كرد: انسان همچنين نيازمند راهنما، ياور و مفسر حقيقی و كسی است كه خود مسير را پيموده باشد؛ انسان نيازمند كسی است كه خود به بالاترين قلهها رسيده باشد، والا حركت انسان به سمت كمال و قلهها ابتر خواهد بود.
احمدینژاد عمل به قرآن بدون داشتن راهنما را ناممكن دانست و گفت: همين امروز چند صد ميليون مدعی پيروی از قرآن وجود دارد و حافظان، مفسران و قاريان قرآن زيادی در جهان اسلام هستند، اما شرايط به گونه ديگری است؛ قرار بود انسان به سعادت برسد و حيات طيبه داشته باشد، اما چه شده كه الان كسی كه حافظ قرآن است، به خود بمب میبندد و داخل اجتماعی از مؤمنان میشود كه آنها نيز در حال خواندن قرآن هستند و خود و ديگران را قطعه قطعه میكند و تصورش اين است كه با اين كار خود به اعلی عليين میرسد و با پيامبر(ص) محشور میشود.
وی خاطرنشان كرد: معلوم است كه تمسك صرف به قرآن نمیتواند انسان را به كمال برساند و ما نيازمند عامل دوم هستيم؛ كسی كه قرآن را آن طور كه خدا خواسته بفهمد و عمل كند؛ اگر كسی تصور میكند بدون انسان كامل و معصوم میتوان به قلهها رسيد و منظور از خلقت خود را محقق سازد، قطعاً در اشتباه است.
احمدینژاد با اشاره به حديث ثقلين گفت: پيامبر اسلام(ص) تكليف همه بشريت را روشن كردهاند و عنوان كردهاند كه بشريت نياز به قرآن و امام دارد؛ اين دو، دو جلوه از يك حقيقت، لازم، ملزوم و جدانايی ناپذير هستند.
رئيس جمهور اهتمام جوامع اسلامی به امر قرآن را ستودنی دانست و گفت: خوشبختانه در مورد قرآن حركتهای بسيار خوب و فعاليتهای گستردهای در تمام جهان اسلام انجام شده و اهتمام و توجه و احترام خاصی به قرآن وجود دارد؛ در جمهوری اسلامی ايران نيز قرآن امروز جايگاه بسيار ممتاری دارد؛ بودجه، نمايشگاهها، انتشارات، معارف، مفاهيم و هيئتهای قرآنی به خوبی شكل گرفته است، اما بايد اظهار تأسف كنم كه به عنصر دوم كم توجهی شده است.
وی با طرح اين سؤال كه تاكنون چند نمايشگاه همچون نمايشگاه بينالمللی قرآن برای امام برگزار شده است، گفت: امامی كه زنده است و عينيت و حقيقت قرآن محسوب میشود و بدون او سعادت و كمال محال است و بدون استقرار امام جامعه بشری به آرامش و سعادت و امنيت نمیرسد؛ اما متأسفانه از اين بخش غافل هستيم.
احمدینژاد تصريح كرد: البته دولت نهم و دهم به سهم خود اقداماتی انجام داده و سعی كرده به هر دو جلوه و به هر دو بال توجه كند، اما نمیدانم چه رمزی است كه از فعاليتهای قرآنی بيشتر استقبال می شود، اما به سمت بال دوم، يعنی امام تمايل كمتری وجود دارد؛ البته امام در فطرتها و آرزوها وجود دارد، اما شايد نگرانی و دريافتن حقيقی نيست.
رئيس جمهور با تأكيد بر اين كه بيش از هزار سال است كه شياطين امام را خانهنشين كردهاند، اظهار كرد: ما در عصر اين امام و متعهد به اين امام و مدعی پيروی از امام هستيم و میدانيم بدون ياری، حضور و مديريت امام نمیتوانيم حقيقت قرآن را در عرصه زندگی پياده كنيم؛ بنابر اين وقتش شده است كه در جمهوری اسلامی همان طور كه قرآن تا حدودی از مظلوميت و مهجوريت خارج شده، امام را نيز از مظلوميت و مهجوريت خارج كنيم و اين شدنی است.
وی تصريح كرد: همه اين عالم خلق شده كه روزی امام بر عالم حاكم شوند و انسانها به گونهای زندگی كنند و شكوفا شوند كه خدا خواسته است؛ محبتها و ارزشها كامل و همه در قله باشند و اين مستلزم همراهی با قران و امام است.
احمدینژاد خاطرنشان كرد: به نظر میرسد وقتش رسيده است كه در مورد امام نيز بينديشيم و برنامهريزی، عمل و حركت كنيم.
وی با بيان اين كه قرآن و امام برای همه بشريت است، گفت: وقتی میگوييم قرآن و امام يادمان باشد كه اين دو متعلق به همه بشريت است؛ پيامبر اسلام(ص) نيز برای همه بشريت است؛ آنها آمدهاند تا مرزها، تعصبها، خودخواهی، سلطهطلبی و خودبرتریجويیها را از پيش پای بشر بردارند.
رئيس جمهور تصريح كرد: قرآن كتاب هدايت همه انسان ها است و بايد مراقب باشيم در معرفی قرآن و امام حقيقت را معرفی كنيم و مبادا در معرفی قرآن و امام از ادبيات و چارچوبی استفاده كنيم كه قرآن و امام برای گروه خاصی از بشريت و مسلمانها بيان شود؛ اين ظلم به قرآن و امام است.
وی با تأكيد بر اين كه قرآن و امام بهترين هديه خداوند به بشريت است، اظهار كرد: ما معتقديم زمانی هفت ميليارد انسان به سعادت و آرامش میرسند كه قرآن و امام در زندگی خود و انديشه و عمل خود حاكم كنند.
احمدینژاد با اشاره به افول مكاتب غير الهی گفت: به فضل الهی و با عنايتها و هدايتهای امام، همه انديشهها و مكاتب غير الهی به سرعت رنگ میبازند و انسانها از سيطره خودخواهی به ستوه آمده و از نظم مادی و انسانكش امروز ناراضی هستند و دلها به سرعت به سمت آسمان و حقيقت میچرخد.
رئيس جمهور با بيان اين كه راه جديد، راه الهی، راه پيامبران و صراط مستقيم است، گفت: انديشه مهدويت و انتظار به سرعت در حال انتشار در دنيا است و دلها به سوی آن حركت كرده و انسانها را به خود متوجه میكند. بخشی از اين رويداد به خاطر مجاهدتها و تلاشهای ملت ايران، فرهيختگان و انديشمندان ايران است.
بنابر اين گزارش، بيست و يكمين نمايشگاه بين المللی قرآن از روز گذشته، 14 تيرماه به مدت يك ماه در قالب 40 بخش در محل مصلی امام خمينی(ره) برپا خواهد بود.