چهار پژوهش در بهمن ماه سال جاری توسط واحد پژوهشهای کاربردی در حوزه تحولات سوریه، کردستان عراق، حقوق بشر غربی و تحرکات وهابیها منتشر و در اختیار شبکههای رادیویی و تلویزیونی معاونت برونمرزی قرار گرفت.
براساس این گزارش، عناوین این چهار پژوهش شامل «آینده سیاسی سوریه و جریان مقاومت پس از انتخابات 2014»، فروش نفت کردستان عراق به ترکیه و تأثیر آن در تجزیه عراق»، «ارزیابی راهکارهای مقابله با گسترش وهابیت در جمهوری آذربایجان (با تأکید بر مناطق تالشنشین)» و «وضعیت حقوق بشر در کشورهای مدعی آمریکا، انگلستان، فرانسه و کانادا» میباشند.
پژوهش «آینده سیاسی سوریه و جریان مقاومت پس از انتخابات 2014» با نویسندگی مهدی رحمتی و نظارت دکتر هادی محمدی در پنج فصل تهیه شده است.
بحران سوریه از آغاز تا انتخابات ریاست جمهوری، آینده سوریه پس از انتخابات ریاست جمهوری، جایگاه جریان مقاومت در هر یک از سناریوهای محتمل در آینده سوریه و دیپلماسی رسانهای جمهوری اسلامی ایران درباره سوریه از جمله فصول این پژوهش میباشد.
پژوهش «فروش نفت کردستان عراق به ترکیه و تأثیر آن در تجزیه عراق» نیز در چها فصل تهیه شده است. فریدون رازیانی کار نویسندگی و سیامک کاکایی نظارت بر پژوهش مذکور را بر عهده داشتهاند.
در این پژوهش به موضوعات مختلفی از جمله علل اختلافات نفتی دولت مرکزی عراق و اقلیم کردستان، جایگاه مباحث انرژی در قانون اساسی عراق، میادین و پالایشگاههای نفتی کردستان عراق، قراردادهای نفتی کردستان عراق با ترکیه و شرکتهای بینالمللی و اعتراض بغداد، غارت بخشی از منابع نفتی عراق توسط داعش، اهمیت نفتی کرکوک، مناسبات ترکیه با کردستان عراق از سال 2003 تاکنون، توافقنامه نفتی 2 دسامبر 2014 بغداد و اربیل پرداخته شده است.
پژوهش «ارزیابی راهکارهای مقابله با گسترش وهابیت در جمهوری آذربایجان (با تأکید بر مناطق تالشنشین)» با نویسندگی الیاس واحدی و نظارت بیژن محمدعلیپور در 6 فصل تهیه شده است.
این پژوهش شامل عناوینی چون وضعیت فرهنگی ـ دینی تالشان در جنوب جمهوری آذربایجان، زمینهها و بسترهای گسترش وهابیت در جمهوری آذربایجان، نقش عوامل خارجی در گستر وهابیت در جمهوری آذربایجان و ظرفیتهای بالقوه و بالفعل موجود در جمهوری آذربایجان برای مقابله با نفوذ وهابیت میباشد.
پژوهش «وضعیت حقوق بشر در کشورهای مدعی آمریکا، انگلستان، فرانسه و کانادا» دیگر پژوهش منتشر شده توسط واحد پژوهشهای کاربردی برونمرزی در بهمن ماه 93 میباشد.
این پژوهش با نویسندگی حسن رضایی و نظارت دکتر حسن عابدینی در 5 فصل تهیه شده است.
پژوهش مذکور شامل فصولی چون حقوق بشر و مبانی نظری آن، وضعیت حقوق بشر در ایالات متحده امریکا، وضعیت حقوق بشر در انگلستان، وضعیت حقوق بشر در فرانسه و وضعیت حقوق بشر در کانادا است.
تبیین موارد نقض اصول دهگانه حقوق بشر در کشورهای آمریکا، انگلیزس، فرانسه و کانادا محور اصلی مباحث پژوهش «وضعیت حقوق بشر در کشورهای مدعی» میباشد.
ارائه توصیهها، محورها و راهکارهای رسانهای و همچنین پیشنهادهای برنامهسازی فصل مشترک همه پژوهشهای مذکور را تشکیل میدهد.
واحد پژوهشهای کاربردی برونمرزی از سال 1376 فعالیت میکند و تاکنون بیش از دویست عنوان پژوهش در مسائل مربوط به تحولات بینالمللی منتشر کرده است.
احمد کاظمی مدیر پژوهشهای کاربردی برونمرزی با اشاره به این موضوع گفت: علاوه بر پژوهشهای سالانه، از آبان ماه سال جاری مجموعه راهبردهای پژوهشی رسانهای و کاربردی توسط این واحد نیز منتشر میشود که تاکنون به موضوعات متعددی از جمله داعش، تحولات یمن، چشمانداز مذاکرات هستهای، توطئه یهودیسازی قدس شریف و عملکرد ایساف در افغانستان پرداخته است.
وی افزود: تا پایان امسال چهار عنوان دیگر از مجموعه راهبردهای پژوهشی رسانهای و کاربردی با موضوعات تحولات بازار نفت، واژگان فنی، حقوقی و سیاسی هستهای، چشمانداز تحولات یونان و تحرکات تکفیریها در لیبی منتشر خواهد شد.
تحلیل راهبردی تحولات با رویکرد آیندهپژوهی و ارائه توصیههای رسانهای و برنامهسازی محور اصلی مجموعه راهبردهای پژوهشی رسانهای و کاربردی را تشکیل میدهند.
آدرس سایت اینترنتی واحد پژوهشهای کاربردی معاونت برونمرزی arc.irib.ir میباشد.