به گزارش واحد انتشارات و اطلاعرساني مرکز پژوهش و سنجش افکار صدا و سیما، در نشست علمیـ پژوهشی «آینده فناوریهای فضای مجازی- فرصتها و چالشهای سازمان صداوسیما» که صبح روز یکشنبه 20 تیرماه در این مرکز برگزار شد، دکتر سعیدرضا عاملی استاد دانشگاه تهران تقویت انسجام ملی، ارتقاي معنویت و معرفت، افزايش حس تعلق به فرهنگ و جامعه ایرانی و حفظ حقوق شهروندی بویژه تقویت ارزشهای الهی را در اجتماع، از جمله کارکردهای مهم رسانه ملی دانست که باید مورد توجه عوامل رسانهای قرار گیرد.
دکتر عاملي با بیان اینکه بزرگترین چالش رسانهها مواجهه با تنوع ابزار رسانهاي و تکثر محتواست، تاکید کرد: در دنیای امروز هر فرد، واحد تولید رسانهای محسوب ميشود و از اين منظر، رسانه با تغییرات بزرگی در حوزه فرهنگ روبهروست که باید با شناخت و آگاهی نسبت به اين فضای جدید، اقدام به تولید کند. وي با اشاره به دوفضایی شدن جهان گفت: ظرفیتي عظيم و فضايی جهانی در ترویج فرهنگ شکل گرفته که مسیر زندگی و ارزشها را فرامکانی و فراملی کرده است؛ که در در اين فضا، به گونهاي دسترسيها بسیار گسترده و بیمرز شده است. استاد دانشگاه تهران ویژگیهای رسانههای جدید را دیجیتالی، فرازمانی و فرامکانی، تعاملی، شبکهای، غیرمرکزی و مشارکتی بودن دانست و افزود: دنیای امروز با تغییرات مداوم ومستمر روبهروست و هدف رسانههای جدید، به مشارکت درآوردن همگان در همه چیز است و اگر رسانه ملی بخواهد نقش و تاثیر خود را همواره حفظ کند، باید با شناخت از فضای جدید، به همهگیر بودن در عرصه ملی و بلکه جهانی توجه ويژه داشته باشد.
دکتر عاملي ضمن تأکيد بر نقش و جايگاه صداوسيما گفت: رسانه ملي بايد اين مفروض را بپذيرد که با توجه به تکثر توليد و بازتوليد و حق انتخاب مخاطب، بايد با توليدات جذاب و فراگير وارد عرصه زندگي مردم شود.
عضو حقيقي شوراي عالي فضاي مجازي کشور با بيان اينکه اگر قابليتهاي الکترونيکي و شبکه اجتماعي کشور بارگذاري شود، ميتواند در فضاي مجازي نقشآفريني و تأثيرگذاري بهتري داشته باشد، تأکيد کرد: بايد با شناخت و آگاهي، از اين فرصت و ظرفيت، درست استفاده کرد و با توليد محتواي ارزشي و انساني از فناوريهاي جديد نترسيد.
دکتر عاملي با تأکيد بر اهميت سواد رسانهاي و اينترنتي براي جامعه افزود: نميتوان فضاهاي جديد را کاملاً محدود کرد، بلکه بايد با آگاهيبخشي نسبت به خطرات و نيز آموزش مهارتهاي لازم و ارتقاي سواد رسانهاي از اين فضاها بهعنوان يک فرصت سود برد.
وي گفت: امروزه فضاي فراگير در همه چيز و همه جا، فضاي مجازي و رسانههاي جديد است که هيچ جاي خاموش باقي نگذاشته است و لذا بايد با افزايش سواد اينترنتي که سواد زندگي دوم است، سواد دانشي، سواد مهارتي و سواد انتقادي مردم را بالا برد؛ چرا که رسانه 24 ساعت شبانهروز و در 7 روز هفته و 365 روز سال فعال است و اين يعني رسانه در همه جا و همه زمانها حضور دارد.
وي با اشاره به پذيرش سانسور در همه کشورها حتي امريکا و اينکه 70درصد مردم امريکا معتقد به سانسور هستند، تأکيد کرد: گروههاي سني مختلف، اعم از کودک و بزرگسال، براي تحليل مسائل نياز به کمک و تقويت دارند تا با دانش و آگاهي نظام سياسي و رسانهاي موجود را بپذيرند.
اين استاد دانشگاه تهران تأکيد کرد: دادهها بزرگترين سرمايه ملي هر کشور هستند و نبايد به راحتي در اختيار ديگران قرار گيرند. بنابراين ما بايد براي حفظ و سرمايههاي اجتماعي و علمي خود فضاي مناسب را ايجاد کنيم.
دکتر عاملي محتواي غني متون و منابع اسلامي را ظرفيتي عظيم دانست و تأکيد کرد: ارزشهاي اسلامي را بايد تبديل به نرمافزارها و قابليتهاي در دسترس همگان و جهان قرار داد؛ چرا که قانون زندگي سالم در درون همين ارزشهاست.
وي با اشاره به اينکه نظريههاي هر جامعهاي از درون خود آن جامعه برميخيزد، گفت: اشتباه بزرگي است اگر بخواهيم تئوريهاي غربي را در درون ايران اسلامي عملياتي و کاربردي کنيم.
دکتر عاملي در ادامه افزود: جامعه غربي وارد دنياي پستمدرن شده و براي هيچ چيز اصالت قائل نيست و فردگرايي مطلق است، در حالي که دين در جامعه ما نقش فرامتغير را دارد و هر چيزي که نفي خدا و ارزشهاي الهي را بکند، مردم آن را نميپذيرند. عضو هيئت علمي دانشگاه تهران همچنين معرفي چهره واقعي اسلام به جهانيان، تقويت هويت اسلامي درون جامعه، همزيستي مسالمتآميز و پويا، پشتيباني از محتواي ديني را ازجمله فرصتهاي رسانه ملي در دنياي متکثر امروز برشمرد و افزود: چالش ما همين دسترسي بي قيد و شرط به همه چيز است؛ چرا که شريعت و دين، در همه امور اولويتها و توصيههايي اجتماعي دارد که متمايز از ايدئولوژي ليبرال دموکراسي غربي است.
وي با بيان اينکه منابع تغذيه فرهنگي توسعه پيدا کرده و از «همهمسايهشدن» فرهنگها استفاده ميشود، افزود: فرهنگ، منبع قدرت است و ايران اسلامي منبعي بسيار غني و متمدن از فرهنگ دارد که رسانهها با توليد و بازتوليد اين فرهنگ غني ميتوانند به قدرتمند و پيشرفته شدن ايران کمک کنند.