به گزارش واحد انتشارات و اطلاعرساني مرکز پژوهش و سنجش افکار سازمان صدا و سیما، دکتر مهدي الياسي معاون سياستگذاري و ارزيابي راهبردي معاونت علمي و فناوري رئيسجمهور در سومين نشست تخصصي ميز مطالعاتي اقتصاد مقاومتي این مرکز در هفتم شهريورماه سال جاري که با عنوان «دانشبنيان شدن بخشهاي مهم و حساس اقتصادي» برگزار شد، گفت: تحقق اقتصاد دانش بنیان مستلزم توجه همزمان به تقاضا و عرضه در اقتصاد است که رسانه ملی تاکنون به خوبی از بخش عرضه و شرکت های دانش بنیان حمایت کرده است، اما طرف دیگر بازار در اقتصاد دانش بنیان، مصرف است که باید با تشویق جامعه به مصرف کالاهای دانش بنیان، تقاضای موثر برای این شرکت ها ایجاد کرد.
اين استاد دانشگاه با بيان اينکه بايد در جامعه سطح استانداردهاي الزامی برای مصرف کالاها را ارتقا دهیم افزود، اگر استانداردهاي مصرف ارتقا یابد و شرکتها به توليد و نوآوري توجه جدي کنند، ضمن افزایش بهره وری در تولید و مصرف، اقتصاد دانشبنيان محقق خواهد شد.
وي با بيان اينکه دولت بايد کارآمدي را سرلوحه برنامه ها و سیاستهای خود در صنعت قرار دهد، افزود: باید از صنعتگر واقعی حمایت شود؛ چرا که حمایت صرف از افراد غيرصنعتي و کسانی که به علت دسترسی به منابع ارزان قیمت و يارانههاي مختلف وارد عرصه تولید و صنعت شده اند، نتيجه ای جز ناکامي و شکست نخواهد داشت.
اين استاد دانشگاه با اشاره به حمایت های درخواستی شرکتهاي دانشبنيان از دولت تاکید کرد: این شرکتها بايد با نوآوري و خلاقيت صنعتي برای توسعه دانش و صادرات محصول خود تلاش کنند و نبايد دولت را مشتري خود بدانند، بلکه بايد صادرات و فروش دانش به دنيا و بازار را تنها عامل ماندگاري و رونق اقتصادي خود در نظر بگيرند تا سرمايهگذار ترغيب به سرمايهگذاري شود.
دکتر الياسي، ادغام ظرفيتها و تنوع در بازار را ازجمله عوامل موفقيت در اقتصاد دانشبنيان دانست و افزود: بايد با شريک گرفتن و سرمايهگذاريهاي مشترک با شرکتهاي بزرگ ـ که در دنيا مرسوم استـ از شکست شرکتهاي کوچک جلوگيري کنيم.
معاون سياستگذاري و ارزيابي راهبردي معاونت علمي و فناوري رئيسجمهور، با بيان اينکه دانش بايد در همه متغيرهاي ما وارد شود تا دانشبنيان شويم، افزود: در اقتصاد دانشبنيان بايد سيستمي وجود داشته باشد تا از ورود افراد و شرکتهاي غيراقتصادي و غيرصنعتي که در انتظار وام و پولهاي يارانهاي هستند، جلوگيري شود.
دکتر الياسي گفت، برخلاف انتظار عمومي که تحقق اقتصاد دانشبنيان را فقط از وزارت علوم توقع دارند، اقتصاد دانشبنيان را بايد از مراکز اقتصادي، شرکتها و اتاقهاي بازرگاني و مراکز صنعتي مطالبه کرد.
اين استاد دانشگاه با اشاره به ضايعات زياد مراکز توليدي در ايران و هزينه بالاي توليد در کشور افزود: ضايعات، سمبل ناکارآمدي است و براي نداشتن ضايعات بايد دانش را توسعه داد.
وي با بيان اينکه صنعت واقعي را بايد از صنعتگر غيرواقعي جدا کرد، گفت: نوآوري، بهرهوري، صنايع خلاق، آدمهاي توانا و صنعتي و نوسازي صنايع، عامل رشد و پويايي اقتصاد کشور و اصول اقتصاد دانشبنيان هستند.
دکتر الياسي گفت، هر شرکت صنعتي که خلاقيت نداشته باشد و دانشبنيان نباشد، در همه دنيا از چرخه رقابت کنار ميرود و ميميرد. وي همچنين افزود: نبايد نگران از بين رفتن شرکتهاي ناکارآمد و ناتوان بود و با پولهاي دولتي و يارانههاي ملي جلوي از بين رفتن آنها را گرفت.
وي با بيان اينکه در اقتصاد دانشبنيان بايد خيلي کارها را انجام ندهيم و در اين نوع اقتصاد، مصرف درست و استانداردسازي، مقدمه و مرحله آغازين است، افزود: در اين زمينه رسانه ملي با اطلاعرساني صحيح و ترويج فرهنگ ديني و ملي، و نيز ارائه سبک زندگي صحيح ميتواند مثل گذشته نقش مؤثري در اقتصاد دانشبنيان ايفا کند.
وي در پايان از رسانه ملي در ايجاد گفتمان اقتصاد مقاومتي و حمایت جدی از شرکت های دانشبنيان در جامعه تقدير کرد و خواستار پيگيري اين موضوع مهم در جامعه و مراکز صنعتي و اقتصادي شد.