نظرسنجی
نظرسنجی تلفنی
نظرسنجی اینترنتی
نظرسنجي ايميلي
پایگاه پرسشنامه های نظرسنجی
بانک نظرسنجيهای خارجی
پژوهش
پژوهشهای مرکز
پایگاه پژوهشهای سازمان
فرم هاو دستورالعمل ها
خبر
اخبار علمی و پژوهشی
اخبار پژوهش استانها
نشریات و کتابها
کتابهای منتشر شده
کتابچه های منتشر شده
فصلنامه پژوهشهای ارتباطی
فصلنامه فرهنگ مردم ایران
فصلنامه مطالعات رسانههای جدید
دوفصلنامه تحقیقات شناختی رسانهها
دو فصلنامه مطالعات انتخابات
آرشیو
»»
فصلنامه مطالعات سبک زندگی
ماهنامه پیام پژوهش
زیر سایتها
سال 1401،تولید دانشبنیان اشتغالآفرین
سال 1400، تولید؛ پشتیبانیها، مانعزداییها
حمایت از کالای ایرانی
همایش ملی مطالعات پیمایشی افکارسنجی
فصلنامه پژوهشهای ارتباطی
سال 1394،دولت و ملت ، همدلی و هم زبانی
سال 1393 اقتصاد و فرهنگ، باعزم ملی و مدیریت جهادی
سال تولید ملی،حمایت از کار و سرمایه ایرانی
سایت جهاد اقتصادی
مشارکت اجتماعی(انتخابات)
ستاد هفته پژوهش
سایت روش شناسی
گردهمایی پرسشگران
کتابخانه
جستجو در کتابخانه
جستجو در کتابخانه دیجیتال
معرفی کتابخانه مرکز
ادارات پژوهشی
اداره كل افکارسنجی
ادارهکل مطالعات رسانه و ارتباطات
ادارهکل پشتيباني وهماهنگی پژوهش
ادارهکل سنجش مخاطب
مدیریت فرهنگ مردم
مدیریت روششناسی
درباره ما
درباره مرکز
ارتباط با مرکز
درباره سایت
نقشه سایت
پیوندها
معاونت ها
شبکه های تلویزیونی و رادیویی
شبکه های استانی
مراکز پژوهشی
سایر
صفحه اصلی>
اخبار و اطلاعيه ها
در گفتگو با دکتر علی طلوعی، رئیس مرکز تحقیقات صداوسیما، عنوان شد: «مرکز تحقیقات صداوسیما؛ پنجاه سال اعتبار و پیشگامی در افکارسنجی»
در گفتگو با دکتر علی طلوعی، رئیس مرکز تحقیقات صداوسیما، عنوان شد: «مرکز تحقیقات صداوسیما؛ پنجاه سال اعتبار و پیشگامی در افکارسنجی»
1. مأموريت و اهداف اصلي حوزه پژوهش سازمان چیست؟ آیا مرکز تحقیقات به عنوان مهمترین مرکز پژوهشی سازمان برنامههایی برای تحول دارد؟
به طورکلي، مأموريت حوزه پژوهش را میتوان توسعه، تقویت و سامان بخشی پژوهش در رسانه ملی دانست که اهدافی چون"هدایت و نظارت بر فعالیتهای پژوهشی سازمان"،"چابک سازی و افزایش کارایی و اثربخشی درفعالیتهای مطالعاتی و پژوهشی سازمان"و" ساماندهی و گسترش ظرفیت های پژوهشی ناظر بر نیاز حوزههای سیاستگذاری، برنامهریزی، برنامهسازی و نظارتی سازمان ". را دنبال میکند البته باید گفت که مرکز تحقیقات، جایگاه منحصربه فردی درحوزه پژوهش سازمان دارد ، اما مهم ترین ماموریت این مرکز؛"مطالعه، پژوهش و سنجش با روشهای علمی، در زمينههاي مورد نياز سازمان صدا و سيما براي سياستگذاري، برنامهريزي، نظارت، ارتقای کيفي برنامهها و هماهنگي، ارزيابي و ساماندهي پژوهشهاي سازمان است." ، این مرکز در دوره جدید، در کنار برنامههای سالانه خود، برنامه ای تحولی را در حوزههای "مرجعيت بخشي به دستاوردهاي پژوهشي در زمينه افکارسنجي، مخاطبپژوهي، سوادرسانهاي و مسائل اجتماعی تدوین کرده که در حال حاضر، دردست اجراست.
2.حتمآ، برای تامین اهداف پیش بینی شدهای که ذکر شد راهبرد یا راهبردهای خاصی تعیین شده است؟
بله، علاوه بر تغییر رویکردها "از مسئله مداری به مسئله شناسی"، "از عرضه محوری به تقاضا محوری"، "از تمرکز نقطهای به تمرکز روندی"، "از نظرسنجی سنتی به نظرسنجیهای تبلتی و الکترونیکی" و "از پژوهشهای درون سیستمی به پژوهشهای برون سیستمی"، براي پيشبرد و تحقق اهداف یاد شده، راهبردهاي ده گانه و برنامههاي مرتبط با آن، تدوین و به نحوي، نقشه راه و افق پنج ساله مرکز ترسيم شده است. برای مثال، «ايجاد پيوند نظاممند ميان حوزه پژوهش و
حوزه هاي سياستگذار، برنامهريز و برنامهساز سازمان»، «کسب مرجعيت علمي در حوزه مخاطب پژوهي و مخاطبشناسي در سطح کشور»،«تبديل شدن به کانون مطالعات و پژوهشهاي اجتماعي» و «جايگاه علمي ممتاز در حوزه سواد رسانهاي» از جمله این راهبرد ها هستند.
3. باتوجه به اهمیت وجایگاه این مرکزدرحوزه پژوهش، آیا اقدام خاصی برای ارتقای نيروي انساني مرکز صورت گرفته است؟
همانگونه که ميدانيد، پژوهشگران نقش مهمي در تولید محتوا، ارتقای سطح کیفی و اثربخشي محصولات فرهنگی و رسانهای دارند، سازمان صدا و سيما یکی از نهادهایی است که علاوه بر توليد برنامه، بايد شناخت دقيقي از مخاطبان، فضاي اجتماعي و افکار عمومي جامعه داشته باشد. تحقق اين امر نيز منوط به برخورداري و بهرهگيري از پژوهشگران آشنا به رسانه است. از اين رو، با توجه به اهداف، نيازها و چشمانداز ده ساله مرکز تحقیقات، در روند جذب پژوهشگران با تخصصها و گرايشهاي مورد نياز مرکز، پيشبينيهاي لازم در قالب طرح "آسيبشناسي نيروي انساني مرکز و ترسيم وضعيت مطلوب براي يک دوره ده ساله "صورت گرفته است. به این ترتیب، راهبرد مرکز در این حوزه "تدوين و اجراي سازوکارهاي جذب، نگهداشت و توانمند سازي نيروي انساني حوزه پژوهش سازمان" است. تلاشمان این است که از ظرفیتهای پژوهشگران متخصص و مورد نياز تا حد لازم بهره گیری شود و با برگزاری دورهها و کارگاههاي آموزشي ،توانمندی علمی و مهارتی پژوهشگران موجود ارتقا یابد. ضمن اینکه اقداماتی نیز برای اجرای نظام انگيزشي مؤثر صورت گرفته است.
4. برای کارآمدي و اثربخشي ساختار، فرآيندها و روندهای حوزه پژوهش سازمان و مرکز هم اقدام خاص صورت گرفته است؟
بله، در این حوزه هم چندین کار اساسی انجام دادهایم، نخست اینکه ساختار جدید مرکز ابلاغ شده است که این ساختار جدید، ناظر بر تخصصیتر شدن فعالیت های پژوهشی و همچنین توجه به ساختارها و نیازهای حوزههای صف و ستاد رسانه ملی است. برای مثال، در ساختار جدید، گروههای پژوهشی گفتمان انقلاب اسلامي و رسانه، مصرف رسانهاي، نیازسنجی و مخاطب پژوهي، هنر و زيباييشناسي رسانه ، فرهنگي – ديني و علوم شناختي و رسانه اضافه شده است.
در گام دوم برای اثر بخشی بیشتر دستاوردهای پژوهشی، ضمن بازنگری در نظام گزارش دهی، قالبهای جدیدی برای ارائه محصولات مرکز طراحی شدهاست. استفاده از اینفوگرافی و تهیه گزارشهای روندی و نمودارهای علی سند اقدام (policy paper) از این قبیلاند.
در نظام توزیع و اطلاع رسانی محصولات مرکز هم بازنگری شده و سازوکار جدیدی طراحی گردیده است که براساس آن، دامنه بهرهبرداران و سطح دسترسی به محصولات مرکز گسترش یافته است.
علاوه بر اینها، در زمینه آماری و روشی با "بهینه سازی حجم نمونه"، "همسان سازی روش نمونهگیری"، "ابداع شیوههای خاص برای نمونهگیریهای استانی" و "تنوع بخشی در روشهای پژوهشی" گامهای موثری برداشته شد و در زمینه فنی هم با "طراحی نرمافزارهای الکترونیکی (Epoll)"، اقدامات مهمی صورت گرفته است.
5.با توجه به حجم و تنوع محصولات و فعاليتهاي افکارسنجي سازمان، از جمله در موضوعات اجتماعي، سياسي، فرهنگي و ... در سطح ملي – بويژه نظرسنجيهاي انتخاباتي- آيا براي مرکزيتبخشي و مرجعيتبخشي به این مرکز در خصوص افکارسنجي برنامهاي داريد؟
به طور کلي، افکارسنجي و مطالعات پيمايشي يکي از عرصههای مهم فعاليت حوزه پژوهش سازمان و مرکز تحقیقات است که قدمت پنجاه ساله دارد. البتهدر زمينه افکارسنجی، سياست اصلی، توسعه دانش افکارسنجي و نوآوري در اين حوزه، براي پايش بههنگام، مستمر و فراگير افکارعمومي است تا به نحوی، به معتبرترين مرکز افکارسنجي و پر استنادترين نهاد علمي کشور در حوزه افکارسنجي تبديل شویم.
از اين رو، يکي از راهبردهاي دهگانه مرکز، "دستيابي به مرکزيت پژوهشهاي افکارسنجي در حوزههاي اجتماعي، فرهنگي، سياسي و اقتصادي در کشور" است. مرکز، برنامههاي گستردهای در این زمینه دارد که از جمله آنها میتوان به ويژگيهاي فرهنگي و اجتماعي اقشار و اقوام ايراني، طرح جامع سنجش ارزشها و نگرشهاي ايرانيان، توسعه نظرسنجيهاي انتخاباتي ، تدوین اطلس جامع وضعیت ایران، فرهنگ سیاسی ایرانیان، فرهنگ اقتصادی ایرانیان و فرهنگ مصرف رسانه ای ایرانیان اشاره کرد.
همچنین بهمنظور تحقق این سیاست، مرکز تحقیقات درنظر دارد با مشارکت مراکز و موسسات مطرح افکارسنجی کشور، برای نخستین بار"همایش ملی افکارسنجی ومطالعات پیمایشی" را در 25 آذر ماه 1397 برگزار کند.
6. با توجه به اهميت آگاهي و شناخت علمی از مسائل و آسيبهاي اجتماعي کشور، آيا در اين خصوص برنامه و اقدام مشخصي در مرکز صورت گرفته است؟
یکی از چشم اندازهای مرکز در این دوره، تبديل شدن به کانون مطالعات و پژوهشهاي اجتماعي ايران است. که بر همین اساس، یکی از راهبردهای مرکز را پايش مستمر و گسترده مسائل، آسيبها و موج های اجتماعي در کل کشور در نظر گرفتهایم. در اين باره، ترسيم روند تغييرات شاخصهاي مهم اجتماعي – فرهنگي مانند سرمایه اجتماعی، احساس امنيت، اعتماد عمومي و نهادي، اميد به آينده، رضايت از زندگي، احساس محروميت نسبي و انجام پژوهشهاي افکارسنجي در موضوعات حساس اجتماعي از اولويتهاي پژوهشي اين مرکز است.
در اين زمینه، علاوه بر ايجاد گروههاي پژوهشي مرتبط، چندین طرح پژوهشي در سطح ملي، مانند"علل، پيامدها و چرخههاي معيوب پديده بيکاري و سياستها و راهبردهاي مقابله با آن و "علل و پيامدها و چرخههاي معيوب پديده اعتياد و سياستها و راهبردهاي مقابله با آن" اجرا شده است.
7. با توجه بهاينکه عرصه رقابت رسانهاي ، منوط به رويکردي آيندهنگرانه است، در اين خصوص برنامه شما چیست؟
مطالعات آيندهپژوهي و رويکرد آيندهنگرانه به رسانه از جمله سياستها و راهبردهاي پيشروي حوزه پژوهش است که با تمرکز ويژه بر مطالعات آيندهنگاري رسانه ملي و رسانههاي جديد پپگيري ميشود. از جمله مهمترين برنامه هاي اصلی راهبرد مذکور "طراحي و تدوين سناريوهاي آينده سازمان صدا و سيما در افق پنج ساله" و" بررسي آينده تلويزيون و سازمانهاي تلويزيوني در عصر رسانههاي جديد و چالشهاي پيشرو" است.
8. با توجه به حضور پر رنگ فناوريهاي جديد در حوزه افکارسنجي، مرکز تحقیقات سازمان از حيث بهرهگيري از سامانههاي نظرسنجي الکترونيکي در چه جايگاهي قرار دارد؟
توسعه سامانه نظرسنجيهاي الکترونيکي و تلفني با توجه به ارتقا و گسترش فناوريهاي جديد در این زمينه، از جمله اقدامات برنامهریزی شده این مرکز است؛ به نحوی که راه اندازی سامانه نظرسنجي الکترونيک (epoll)در سطح کشور یکی از مهم ترین برنامههای این مرکز برای سال1397 بود که با موفقیت آغاز شد. همچنین توسعه سامانه نظرسنجي تلفني در همه مراکز استانها، برنامه دیگری است که در مرحله تأمین زیرساخت ها و تجهیزات قرار دارد.
9. به عنوان يک نهاد پژوهشي – علمی درسازمان صداوسیما، سطح و گستره تعاملات علمي – پژوهشي خود را با ساير نهادهاي علمي – پژوهشي کشور چگونه ميبينيد؟
گسترش و تقويت همکاريها و تعاملات علمي – پژوهشي با نهادها و مراکز پژوهشي کشور از جمله سياستهاي حوزه پژوهش سازمان است. در این خصوص، با هدف بهرهگیری از ظرفیتها و تجارب علمی، تفاهمنامه هايي با مراکز علمي به امضا رسيده است که برخي از آنها با پژوهشکده علوم شناختي، پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات فرهنگي، پژوهشکده علوم شناختي دانشگاه شهيد بهشتي، دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم، معاونت فرهنگي وزارت ارشاد و دانشگاه امام حسين (ع) بوده است.
1397/9/17
آرشیو اخبار پژوهشی
کلیه حقوق این سایت متعلق به
مرکز تحقیقات سازمان صدا و سیما است.