نظرسنجی
نظرسنجی تلفنی
نظرسنجی اینترنتی
نظرسنجي ايميلي
پایگاه پرسشنامه های نظرسنجی
بانک نظرسنجيهای خارجی
پژوهش
پژوهشهای مرکز
پایگاه پژوهشهای سازمان
فرم هاو دستورالعمل ها
خبر
اخبار علمی و پژوهشی
اخبار پژوهش استانها
نشریات و کتابها
کتابهای منتشر شده
کتابچه های منتشر شده
فصلنامه پژوهشهای ارتباطی
فصلنامه فرهنگ مردم ایران
فصلنامه مطالعات رسانههای جدید
دوفصلنامه تحقیقات شناختی رسانهها
دو فصلنامه مطالعات انتخابات
آرشیو
»»
فصلنامه مطالعات سبک زندگی
ماهنامه پیام پژوهش
زیر سایتها
سال 1401،تولید دانشبنیان اشتغالآفرین
سال 1400، تولید؛ پشتیبانیها، مانعزداییها
حمایت از کالای ایرانی
همایش ملی مطالعات پیمایشی افکارسنجی
فصلنامه پژوهشهای ارتباطی
سال 1394،دولت و ملت ، همدلی و هم زبانی
سال 1393 اقتصاد و فرهنگ، باعزم ملی و مدیریت جهادی
سال تولید ملی،حمایت از کار و سرمایه ایرانی
سایت جهاد اقتصادی
مشارکت اجتماعی(انتخابات)
ستاد هفته پژوهش
سایت روش شناسی
گردهمایی پرسشگران
کتابخانه
جستجو در کتابخانه
جستجو در کتابخانه دیجیتال
معرفی کتابخانه مرکز
ادارات پژوهشی
اداره كل افکارسنجی
ادارهکل مطالعات رسانه و ارتباطات
ادارهکل پشتيباني وهماهنگی پژوهش
ادارهکل سنجش مخاطب
مدیریت فرهنگ مردم
مدیریت روششناسی
درباره ما
درباره مرکز
ارتباط با مرکز
درباره سایت
نقشه سایت
پیوندها
معاونت ها
شبکه های تلویزیونی و رادیویی
شبکه های استانی
مراکز پژوهشی
سایر
صفحه اصلی>
اخبار و اطلاعيه ها
مرکز تحقیقات؛ اعتبار ملی با تولید دانش بومی
مرکز تحقیقات؛ اعتبار ملی با تولید دانش بومی
دکتر علی طلوعی
رئیس مرکز تحقیقات صدا و سیما
در جهانی که هر لحظه پیچیدهتر میشود، تصمیمگیری، سیاستگذاری و برنامهریزی بدون فراهم بودن زمینههای اجتماعی و فرهنگی اثرگذاری مورد نظر را ندارد. پذیرش اجتماعی سیاستها و برنامهها نیازمند شناخت فراگیر و مستمر از دیدگاهها، نظرات، نیازها و ترجیهات، علایق و سلیقههاست. دستیابی به چنین شناختی مسیر تحولات اجتماعی، فرهنگی، سیاسی را روشن میسازد، حرکت را شتاب میبخشد و کارآیی و کارآمدی را افزایش میدهد. بر این اساس،در جهان معاصر افکار عمومی، اهمیت خاص یافته و شناخت دقیق و نو به نو از آن به دغدغه تصمیمسازان و تصمیمگیران از یک سو و صاحبنظران علوم اجتماعی از سوی دیگر تبدیل شده است. امروزه پیمایش و نظرسنجی سازوکاری علمی، دقیق و معتبر برای سنجش نگرشها، شناخت افکار عمومی و ترسیم روند تغییرات و تحولات آن در جامعه است. پیمایشهای اجتماعی شامل نظرسنجی، افکارسنجی و نیازسنجی همه شاخهای از علم کاربردی برای دستیابی به تصویری دقیق از جامعه و در نهایت پیشبرد سیاستها و برنامههاست.
بهرهگیری از پیمایش و نظرسنجی برای شناخت افکار عمومی تاریخچه طولانی در جهان ندارد اما جالب است بدانیم که شروع آن در کشور ما تقریباً همزمان با توسعه آن در سایر کشورها بوده و به شکلگیری کمیته سنجش افکار در رادیو و تلویزیون ملی ایران در سال 1346 برمیگردد. مرکز تحقیقات صداوسیما اکنون میراثدار نیم قرن تجربه در افکار سنجی، نظرسنجی و نیازسنجی است اگرچه فعالیتهای این مرکز منحصر به پیمایش و افکارسنجی نیست و گستره وسیعی از فعالیتهای علمی – پژوهشی بویژه تولید دانش بومی در حوزههای بینرشتهای رسانه و ارتباطات را دربرمیگیرد اما این مرکز در حوزه پیمایش، نظرسنجی و افکارسنجی از جایگاه ویژهای در بین مراکز فعال در این زمینه برخوردار است. اجرای نظرسنجی در سراسر کشور، بهرهگیری از پژوهشگران و پرسشگران خبره و تجزیه و تحلیل علمی دادهها و به تبع آن اعتبار یافتهها از مهمترین ویژگیهای مرکز تحقیقات محسوب میشود. به گونهای که نتایج و یافتههای پیمایشها و افکارسنجیهای این مرکز مورد استفاده نهادهای حاکمیتی و دولتی و مسئولان و دستاندرکاران رسانه ملی قراردارد که همواره مورد تأیید و تحسین بوده است.
اکنون پس از پنجاه سال تجربه، مهمترین دستاورد مرکز تحقیقات در حوزه مطالعات پیمایشی و افکارسنجی دستیابی به دانش بومی در زمینه روشهای تحقیق و بومیسازی تکنیکهای گردآوری اطلاعات، دادهآمایی و دادهپردازی است. بیتردید افکار عمومی به شدت متأثر از ویژگیها و مختصات فرهنگی – اجتماعی است. شیوهها و سازوکارهای شناخت آن نیز مستلزم توجه به شرایط ویژه هر جامعه است. بنابراین بهرهگیری از روشها و تکنیکهای ثابت نمیتواند به یافتهها و نتایج معتبر و پایا منتج شود. جامعه ایرانی در برخی زمینهها و حوزهها، دارای پیچیدگیهای خاص است پس سادهانگاری در ورود به این حوزهها و بیتوجهی به مختصات فرهنگی ممکن است گمراه کننده باشد.
مرکز تحقیقات صدا و سیما با رعایت تمام ظرائف علمی، ضمن توسعه دانش بومی در این گستره، آن را در بوته آزمایش و در معرض قضاوت همگانی قرار داده است. برآوردها و پیشبینیهای دقیق این مرکز از میزان مشارکت مردم در دورههای مختلف انتخابات و رأی نامزدها نشانه و دلیل روشنی برای کارآمدی و اثربخشی این دستاورد ملی است.
برگزاری اولین همایش ملی مطالعات پیمایشی و افکار سنجی در ایران فرصت بسیار مناسبی برای قدردانی از تلاشها و دستاوردهای بزرگانی است که برای توسعه این دانش بومی همت گمارده و مجاهدت کردهاند؛ از استاد دکتر مرتضی کتبی، مرحوم دکتر علی اسدی و زنده یاد پرفسور مجید تهرانیان که از بنیانگذاران افکارسنجی ایران بودند تا رؤسا، مدیران و پژوهشگران گرانقدری که در طول این پنجاه سال تلاش کردند تا نظرات و دیدگاههای مردم در زمینههای مختلف با دقت و اعتبار علمی خدشهناپذیر گردآوری و پردازش شود و به عنوان امانتی شریف در اختیار سیاستگذاران و برنامهریزان ارشد نظام مقدس جمهوری اسلامی و رسانه ملی ایران قرار گیرد.
1397/9/24
آرشیو اخبار پژوهشی
کلیه حقوق این سایت متعلق به
مرکز تحقیقات سازمان صدا و سیما است.