همزمان با نشست تخصّصي مديران آموزش و پژوهش مراکز استانها، دومين گردهمايي سراسري فرهنگياران و پنجمين گردهمايي سراسري پرسشگران، روزهاي بيست و پنجم تا بيست و هفتم مهرماه جاري، با حضور دکتر سيد مرتضي موسويان قائم مقام معاونت آموزش و پژوهش، آقاي ايرج سبقتي، قائم مقام معاونت سياسي سازمان، دکتر مجيد ملکي تبار رئيس مرکز تحقيقات، و مديران، پرسشگران و فرهنگياران رسانه ملّي در مجتمع آموزشي و فرهنگي زيباکنار برگزارشد.
در اين گردهمايي، آقاي دکتر مجيد ملکيتبار، رئيس مرکز تحقيقات در سخناني، سازمان صداوسيما را مهمترين رسانه همگاني و دانشگاهي خواند که در آن دين، اخلاق، ارزشهاي اسلامي و سبک صحيح زندگي ارائه ميشود. وي هدف از برگزاري اين مراسم را همراهي و هماهنگي با اهداف نظام جمهوري اسلامي و هماهنگي با مأموريّتهاي رسانه ملّي بر پايه سند افق رسانه برشمرد.
رئيس مرکز تحقيقات خطاب به فرهنگياران حاضر در گردهمايي، حفظ و ارتقاي فرهنگ و هويّت اسلامي و ايراني را مهمترين هدف در پژوهشهاي انسانشناسي و مردمشناسي دانست و با بيان موارد نُهگانه بهعنوان نقشه راه فرهنگ مردم، گفت: توجّه به فرهنگ ايران اسلامي موجب ايجاد خودباوري، تقويت انگيزه ملّي، افزايش اقتدار، وحدت و امنيّت ملّي خواهد شد. وي توجّه به ارزشهاي اسلامي و فضايل اخلاقي را از موضوعات مهمّ پژوهشهاي حوزه فرهنگ مردم خواند و افزود مطالعه فرهنگ مردم بايد بهمنظور ايجاد پيوند گذشته با حال و آينده و تحقّق الگوي پيشرفت اسلامي- ايراني باشد.
سخنران ديگر اين گردهمايي، آقاي دکتر موسويان، قائم مقام معاونت آموزش و پژوهش بود. وي در بخشي از سخنان خود به جريان جنگ نرم بر عليه کشورمان اشاره کرد و گفت: کانون تمرکز دشمن در نبرد فرهنگي و اجراي پروژه اسلامهراسي، شامل حمله به عقبه فرهنگي و اعتقادي، پيامبر اعظم (صلّيالله و عليه و آله و سلّم)، مکتب شيعه و ائمه اطهار (عليهمالسّلام)، اصل نظام اسلامي، سابقه تاريخي، هويّت فرهنگي و خصوصيّات و گرايشهاي انقلابي جامعه است و دشمنان براي رسيدن به اهداف خود، از تبليغات شهري تا سينماي هاليوود را براي تأثيرگذاري بر گروههاي مختلف سنّي، حتّي کودکان، به خدمت گرفتهاند.
در ادامه،دکتر موسويان از تلاشهاي پرسشگران در اجراي نظرسنجيهاي مختلف استاني و ملّي تشکر کرد و با اشاره به انتخابات رياست جمهوري در خردادماه سال آتي، فعّاليّت متعهّدانه و توأم با جدّيّت و پشتکار را يک تکليف ديني و ملّي براي پرسشگران رسانه ملّي توصيف کرد. وي همچنين، نقش فرهنگياران را در پاسداشت فرهنگ و هويّت ايراني- اسلامي کشورمان، بسيار چشمگير ارزيابي کرد و از زحمات اين قشر فرهيخته قدرداني نمود.
در ادامه اين گردهمايي، آقاي ايرج سبقتي قائم مقام معاونت سياسي رسانه ملّي، در سخناني با اشاره به ظرفيّتهاي اين معاونت بويژه اداره کلّ آموزش و پژوهش سياسي، انگيزه بالا و دقّت و سرعت عملکرد نيروي انساني در اطّلاعرساني اخبار و رويدادها و همچنين تهيّه و ارائه تفسيرهاي خبري متّکي بر پژوهش و مستندات را از جمله ويژگيهاي اين معاونت ذکر کرد.
وي در خصوص اهمّيّت عملکرد پرسشگران در اجراي طرحهاي نظرسنجي در طول ايام سال و بويژه انتخابات، با استناد به اعتبار و روايي نظرسنجيهاي ملّي مرکز تحقيقات صداوسيما، از زحمات پرسشگران در اجراي نظرسنجيها قدرداني کرد و افزود، با توجّه به اينکه به برگزاري انتخابات دهم رياست جمهوري نزديک ميشويم، اميدواريم امور نظرسنجي نيز در امتداد سياستهاي راهبردي رسانه ملّي با نگاه فراجناحي و ملّي، همچون گذشته انجام پذيرد.
همچنين آقاي مجيد دانشور، مدير کل پژوهشهاي معاونت سياسي، با اشاره به اهمّيّت کار پرسشگران، معاونت سياسي را مهمترين مصرفکننده نتايج فعّاليّتهاي پرسشگري و نظرسنجي برشمرد و افزود: کارپرسشگري گرچه کاري سخت است، امّا وظيفهاي خطير و با ارزش است.
آقاي محسن نصرپور مديرکلّ صداوسيماي مرکز گيلان نيز به نمايندگي از مديران مراکز صداوسيما، با اشاره به اينکه جدّيّت و پشتکار در مراکز بر برخي کمبودهاي تجهيزات، نيروي انساني و مشکلات مالي غلبه دارد و با فعّال شدن واحدهاي آموزش و پژوهش، ورود پژوهش به عرصههاي مختلف برنامهسازي، موجب غناي برنامه از جهات شکلي و محتوايي ميشود، در ادامه خواستار آموزش پژوهشگران و پرسشگران مراکز با شيوههاي نوين نظرسنجي و پژوهش شد.
آقاي جعفر عبدالملکي مديرکلّ پژوهش استانها و خارج از کشور، برگزاري نشست تخصّصي مديران آموزش و پژوهش مراکز استانها را بستري مناسب براي تعامل، همفکري و تبادل نظر درخصوص ارتقاء کيفي پژوهشهاي مراکز استانها دانست. تحليل عملکرد حوزه آموزش و پژوهش هريک از مراکز استانها از بدو تأسيس و روندپژوهي برنامههاي نمايشي بويژه در حوزه دفاع مقدّس، استفاده هرچه بيشتر از ظرفيّتهاي منحصر به فرد اداره کلّ آموزش و پژوهش معاونت سياسي و تقويت نقش هدايتگري پژوهش در حوزه برنامهسازي اعم از توليدات نمايشي و غيرنمايشي از ديگر توصيّههاي مديرکلّ پژوهش استانهاي مرکز تحقيقات بود.
آقاي رضا اميراحمدي مدير واحد آمار و پرسشگري در خصوص برگزاري گردهمايي آموزشي پرسشگران مرکز تحقيقات گفت: پنجمين گردهمايي سراسري پرسشگران مرکز تحقيقات به منظور آشنايي پرسشگران تهران و مراکز استانها و انتقال تجارب، تبادل افکار بين آنها، ايجاد انگيزه براي همکاري بهتر و قدرداني از زحمات پرسشگران و همچنين افزايش سطح آگاهي و مهارت پرسشگري با توجّه به درپيش بودن انتخابات رياست جمهوري برگزار شد. به همين منظور سه کارگاه آموزشي اخلاق حرفهاي، مباني سياسي و کارگاه آموزشي ارتباط مؤثّر و مؤدبانه و اصول حرفهاي ، براي پرسشگران برگزار گرديد.
آقاي اصغر شعاع مدير واحد فرهنگ مردم در خصوص برگزاري دومين گردهمايي فرهنگياران گفت: اين گردهمايي با اهدافي همچون؛ يکسانسازي، هماهنگي و انتظام فعّاليّت فرهنگياران در تدوين گزارشهاي ارسالي، آموزش شيوههاي گردآوري فرهنگ عامّه و تبادل تجربيّات فرهنگياران درخصوص مردمنگاري برگزار شد.
همچنين در گردهمايي فرهنگياران علاوه بر برگزاري کارگاههاي تخصّصي شيوه صحيح درستنويسي گزارشها و شيوههاي جديد گردآوري اطّلاعات فرهنگ عامّه، آقاي دکتر محمودرضا اکراميفر درخصوص «موضوعات جديد فرهنگ عامه و ضرورت تبيين و پرداختن به آن» سخنراني کرد. ايشان در سخنان خود به مباحث: جوامع جديد و پيدايش خرده فرهنگهاي نو؛ ضرورت پرداختن به مدهاي کلامي و رفتاري و خرده فرهنگهاي جديد؛ حيطههاي نوآمد پژوهش در مردمشناسي؛ و شيوههاي پژوهش در مدهاي زباني و رفتاري با توجّه به اقتضائات آن پرداخت. سخنران ديگر گردهمايي فرهنگياران آقاي دکتر محمّد جعفري قنواتي بود که درباره «موضوعات جديد روايي و چرايي مانايي لطيفه» سخنراني کرد. وي بهصورت تطبيقي سير تحوّل و تغيير در ساختار لطيقه از گذشته تا به امروز در ادب شفاهي و کتبي را بررسي نمود. در پايان اين گردهمايي نرمافزار جامع فرهنگ مردم معرّفي شد.
گردهمايي پرسشگران و فرهنگياران با تقدير از پرسشگران و فرهنگياران برگزيده، پايان يافت.